For å gjøre overgangen til karateutøver litt enklere og raskere oppsummerer vi også noen generelle regler som vi alle overholder:
Kort resymé av Dojo-regler: (Dojo er treningssalen)
• Alltid hilse med ansikt inn i salen på vei ut og inn
• Tiltal trener med ”OUS” eller ”OUS SEMPAI” (”OUS SENSEI” for Andreas) når du skal spørre om noe. Det er bra å spørre. Det lærer du og andre av. Navn på trenere brukes ikke i Dojo (gjerne utenfor, selvsagt)
• Aldri smykker, ringer, øredobber, klokker eller lignende
• Aldri tyggis, eller annen mat (vann på flaske er lov og anbefalt)
• Aldri henge inntil vegger, eller sitte lent inntil. Dojo er en plass for læring og trening. Hvile kan vi gjøre før og etter trening.
• Ikke prate i munnen på instruktør eller bråke. Dette sjenerer instruktøren og de som vil få med seg det som sies.
• Alltid korrekt antrekk i Dojo (når alle har fått anskaffet Gi (karatedrakt))
• Kommer man for sent, skal man sette seg i seiza (på knærne) rett innenfor dør, inntil Sempai/Sensei sier OK til å bli med de andre. Normalt får man noen push-ups som symbolsk ”straff” uansett grunn til forsinkelsen.
• Nyklipte negler for å unngå å kutte andre
• Generell god personlig hygiene. Dette fordi vi trener tett på og med hverandre.
• Alminnelig folkeskikk, dvs ingen banning eller mobbing med mer.
Brudd på regler er uhøflig, og vil bli påpekt av instruktører. Instruktør bestemmer selv om ”urokråker” skal få fortsette timen. Følges alle disse reglene, lærer alle fortest mulig, og treningen blir mest mulig effektiv og morsom. Det blir mer givende for instruktør og elever.
GI – KARATEDRAKT
Dere vil få tilbud om å få kjøpe karatedrakt (Gi) med hvitt belte gjennom klubben etter noen treninger. Dette blir tatt opp av instruktør. Vi må be om å få betaling på forhånd. Man kan selvsagt kjøpe Gi selv også. Men den må være ensfarget hvit.
GRADERING TIL BELTER
For å få et nytt belte, må man gradere. Dette består i at man presenterer det pensumet det neste beltet krever overfor sensor. I klubben vår er det normalt å gradere 2 ganger i året, i forbindelse med avslutning på et treningshalvår. Alle som skal opp til samme belte gjør det samtidig.
Selvsagt blir pensumet vanskeligere og vanskeligere til høyere belte man skal opp til. Så de fleste trenger ca 5-6 mnd mellom hver gradering.
For at nybegynnere skal komme fortest mulig i gang, gjengir vi i korte trekk pensumet til det første beltet (9.kyo) som er hvitt med gul stripe. Utdypende pensum for alle belter og mye mer finnes i heftet ”Formelle krav til Kyo og Dan graderinger” utgitt av Norges Shotokan forbund. Dette kan også
kjøpes gjennom klubben. Det tar for seg mye mer enn bare pensum, bl.a. en god ordliste over japanske ord.
Alle teknikker har japanske navn. Det er fordi sporten kommer fra Japan, og det er praktisk fordi vi kan forstå alle instruktører fra hele verden!